Blog

Važnost dobre fotografije u oglašavanju smještaja

Istaknite se fotografijom iznad konkurencije

Zašto je važno da svaki iznajmljivač vodi računa s kakvim fotografijama prezentuje svoju ponudu? Dobra fotografija je ključna stvar u marketingu, loša isto tako ali s drugačijim efektom. Ponekad možda mislimo kako fotografija i nije toliko bitan faktor u cijelom poslu ali mišljenja raznih stručnjaka i istraživanja tržišta govore drugačije.

Vremena kada su gosti bili zadovoljni samo sa suncem, morem, jednostavnim smještajem i ćevapima su definitivno prošlost. Znamo da su gosti sve zahtjevniji. Današnji turisti, zahvaljujući internetu, imaju ispred sebe more informacija, opcija, destinacija i ponuda što je svakako dobro jer to potiče na poboljšanje kvalitete i ponude. No s druge strane kada netko ima više opcija na raspolaganju teže ga je nagovoriti da odabere baš vas.

To iznajmljivači jako dobro znaju, zato i ulažu mnogo truda i novaca da bi podigli nivo smještaja na višu razinu kako bi tako bili konkurentniji. No, kad je sve gotovo i spremno, počinje drugi dio posla, možda i teži, a to je privući gosta koji, kao što smo rekli, ima mnogo opcija i ponuda na raspolaganju. Pošto se danas sve više toga dešava na internetu, ne treba posebno spominjati što na osobu koja gleda u ekran najviše utječe. Naravno, to je fotografija.

Časopis Forbes posvetio je jedan cijeli članak o važnosti fotografije u tržištu nekretnina. U tom je članku bilo istaknuto kako osoba ne bi uopće trebala oglašavati svoju nekretninu bez kvalitetnih fotografija te kako u današnje vrijeme koje je preplavljeno raznim informacijama imamo svega nekoliko sekundi da privučemo nečiju pažnju.

Razmišljajte kao turista prilikom oglašavanja smještaja 

Razmišljajte kao turista prilikom oglašavanja smještaja

Npr. stavimo sebe u ulogu turista (a vjerojatno se ponekad i nađemo u toj ulozi) koji je već odabrao destinaciju gdje će provesti 10 dana te je sada u potrazi za smještajem.

Recimo da smo se odlučili za privatni smještaj. Stranica koja oglašava ponudu nakon unošenja parametara izbaci nam 200 rezultata. E sada, kojim ćemo se kriterijumima voditi u izboru našeg smještaja? Ako je to isključivo cijena onda ćemo gledati samo cijene. Ali ako se tih 10 dana želim stvarno opustiti, odmoriti i ugodno osjećati, neće mi samo cijena biti važna nego i prostor u kojem ću boraviti.

Hoćemo li pogledati svaki od tih 200 oglasa? Nećemo, jer nemamo za to vremena. Koje oglase nećemo uopšte da pogledamo? One koje nemaju slika. One koje imaju slike ali su mutne, tamne, presvijetle – jednom riječju loše – vjerojatno isto nećemo gledati. Zašto? Jer loša fotografija ostavlja dojam da je i sam objekt loš (a objekt je možda tip-top).

Koje ćemo oglase onda gledati? Sigurno ćemo najprije kliknuti na onaj koji kao početnu sliku nudi nešto lijepo i privlačno. Kao što ćemo mi kliknuti na oglase s lijepim slikama tako će isto učiniti i drugi. Ne moramo onda posebno naglašavati da oglasi s ljepšim slikama imaju puno više šansi od onih drugih.

Oglasi s kvalitetnijim fotografijom plijene više pažnje

Jedna studija je pokazala da čak 60% kupaca nekretnina (a tu možemo svrstati i turiste koji traže smještaj) u svojim internet potragama najviše pažnje pridaju fotografijama. Takođe, na internetu možemo naći mnogo tekstova kompetentnih osoba koji naglašavaju koliko je kvalitetna fotografija jako bitan faktor u prezentiranju svoje nekretnine radi prodaje ili iznajmljivanja.

Nekoliko tehničkih savjeta o fotografisanju smještaja

Ako želimo sami slikati naš apartman i te slike koristiti na internetu to naravno možemo da uradimo. No pritom moramo voditi računa koji fotoaparat ćemo koristiti (ne to raditi s mobilnim telefonom bez obzira na broj megapipksela u kameri jer megapikseli tu malo znače  [:)]  ), koje doba dana je najbolje za fotografisanje mog objekta – da li je to rano ujutro, sredina dana ili predveče.

Zatim, važno je ne samo nasumično okinuti 20 puta s aparatom već pomno razmišljati o kompoziciji, naglasiti fotografijom ono što mislimo da je bitno za gosta, ono po čemu se naš objekt ističe i za ono što mislimo da je posebno u odnosu na druge – istaknimo to u prvi plan. No ipak dobru fotografiju (posebno interijera) teško je dobiti bez adekvatne opreme, rasvjete i nekog elementarnog znanja o postprodukciji.

Fotografije interijera i eksterijera smjestaja

Fotografije interijera i eksterijera

Fotografije našeg smještaja možemo podijeliti u dvije kategorije: fotografije interijera i fotografije eksterijera. Što mislimo koje su važnije?

Uvriježeno je mišljenje kako je najvažnije slikati kuću i okoliš – vrt s domaćom salatom, cvijeće i ljuljaške  [:)]  . Neki čak idu tako daleko da slikaju i grad u kojem se apartman nalazi, njegove znamenitosti ili zalazak sunca na plaži što, vjerujte, ne zanima nikoga.

Dobro, slike kuće i okoliša jesu itekako bitne da osoba vidi kako izgleda objekt u kojem će boraviti. No ipak, fotografije koje moraju dominirati u predstavljanju našeg smještaja trebaju biti one koje prikazuju interijer.

Ako u oglasu postavimo npr. 15 fotografija, 10-12 trebale bi biti interijer a tek manji broj eksterijer. Naravno ako se radi o nekom top objektu s bazenom ili prekrasnoj kući za odmor onda to svakako treba istaknuti. No ljude uopšteno puno više zanima kako je unutra pošto tamo borave duže vremena nego ispred kuće ili u vrtu.

Isto tako, vodimo računa da ne objavljujemo previše fotografija. Bolje je staviti manje njih ali da budu lijepe nego puno njih a da ih pola ne valja. Rekli smo da je najvažniji onaj prvi dojam koji netko stekne o vašoj ponudi, stoga bi fotografija koja je početna ili naslovna u oglasu trebala biti ona najbolja, koja će privući pažnju.

Eto, nadamo se da smo ovim tekstom malo uspjeli pojasniti koliko je dobra fotografija u poslu iznajmljivanja bitan faktor te da ona stara ”Slika govori više od hiljadu riječi” ovdje itekako vrijedi.

Autor teksta: Ivan Vojić
Fotografije: Dušan Antonović

www.poseidon-jaz.com
www.hotelshine.me
www.hotelnadezda.com

 

Podijeli ovaj članak