Blog

O minimalističkom web dizajnu

Teorija minimalizma

Osnova dobrog dizajna čini jedinstvo funkcionalnosti, ekonomičnosti i svrsishodnosti u određenim životnim uslovima. Prije svega ono što izdvaja minimalizam kao pristup dizajnu je redukcija subjekta na najosnovnije elemente. Veliki uticaj na nastanak minimalističkog pristupa dizajnu imao je osvrt na tradicionalni japanski dizajn i arhitekturu. Jedna od glavnih parola minimalizma je “Manje, ali bolje” ("Less is more"). Ogleda se u korišćenju malog broja oblika, korišćenjem jednog oblika ili malog broja sličnih oblika za komponente da bi se postiglo jedinstvo dizajna.

Kada je nastao minimalizam vizuelnog i gdje?

Minimalizam u vizuelnoj umjetnosti nastaje šezdesetih godina u New Yorku. Ova intelektualna vrsta umetnosti se sastojala od malo elemenata koja je gledaoca primoravala da sam analizira umetnička dela i donosi zaključke.

Minimalizam u web dizajnu?

Minimalizam u web dizajnu je i te kako prisutan. Prije svega, uklanjanje suvišnih elemenata sa web stranice dovodi do toga da se posjetilac fokusira na ono što je bitno i važno na sajtu. Minimalizam prikriva sve nedostatke vaše internet prezentacije svojom jednostavnošću. Kako živimo u svetu brzih akcija gde korisnici znaju koliko je lako i brzo prebacivanje sa jednog sajta na drugi, pritom sakupljajući korisne informacije, mi minimalističkim pristupom dizajnu fokusiramo pažnju korisnika na informaciju koja će kvalitetno biti predstavljena.

Pažnja korisnika neće biti zagušena mnoštvom detalja, sadržaj će biti jednostavan za čitanje, raspored elemenata na web stranici neće zamarati pogled, tu neće biti detalja koji će im odvratiti pažnju od onog što je bitno.

Izdvajamo nekoliko primjera sa minimalističkim pristupom u web dizajnu:

 

Rally Interactive (Beta) - Odličan primjer minimalizma

 

Ashworth GOLF/MAN - Savršen pristup minimalističkog i čistog dizajna

 

Guillaume JUVENET - Primjer minimalističkog dizajna uz zanimljive animacije

 

Sennep - Prelijepe boje i jednostavnost čine ovaj sajt savšenim

 

Podijeli ovaj članak